• 06 mei 2021
  • Author: Tech Data

Datafabrics: dit is waarom bedrijven niet zonder kunnen

Gartner bestempelt datafabrics al enkele jaren op rij als een ‘Top 10 Data & Analytics Technology Trend’. En terecht. Een datafabric ondersteunt uw klanten in hun digitale transformatie. Maar wat is het eigenlijk? En wat zijn de voordelen?

Hoe meer een organisatie digitaliseert, hoe meer data er worden gegenereerd. Om er maximale waarde uit te halen, moeten die data ook allemaal worden verzameld, geanalyseerd, beschermd, beveiligd, geïntegreerd en geoptimaliseerd. Ongeacht waar ze staan: in het eigen datacenter, in de public of private cloud, of aan de ‘edge’ van het netwerk.

Dat wordt een steeds complexere klus naarmate de hoeveelheid data verder groeit en gegevens zich tussen de verschillende locaties bewegen. Een goed doordachte, holistische aanpak voor databeheer is dan onmisbaar. Datafabrics helpen bij het in goede banen leiden van het datamanagement.

Wat is datafabric?

Een datafabric is niet iets fysieks. Niet iets wat uw klant kant-en-klaar kan aanschaffen. Volgens Gartner is het eerder een ‘ontwerp’. Dat ontwerp wordt voor iedere klant weer opnieuw gemaakt.

NetApp, dat zijn Data Fabric-visie al in 2015 onthulde, omschrijft het als ‘een architectuur of reeks datadiensten die beheer en integratie van data in de cloud en on-premises vereenvoudigt’. Binnen deze visie biedt NetApp de tools die bedrijven kunnen gebruiken om data als één geheel te beheren.

Voorbeelden van die tools zijn Cloud Sync voor het integreren van data, en Cloud Insights voor het monitoren en optimaliseren van data binnen en buiten de organisatie. Het NetApp-besturingssysteem ONTAP stuurt het geheel aan, zodat data altijd beschikbaar zijn. Zoals water uit de kraan. ‘On tap’ dus.

De voordelen van datafabric

Volgens NetApp biedt deze aanpak meerdere voordelen. We noemen er vijf:

1. Maximale keuzevrijheid

Een digitale transformatie kan alleen succesvol zijn als voor iedere workload en de bijbehorende datasets de optimale infrastructuur wordt gebruikt. De ene keer kan performance een reden zijn om voor een public cloud te kiezen, terwijl de andere keer een systeem on-premises de voorkeur geniet. In veel gevallen zal het in ieder geval een mix zijn.

Met een datafabric heeft uw klant volledige keuzevrijheid, en kan hij telkens voor de beste infrastructuur kiezen. Voor het beheer maakt het namelijk niet uit waar de data staan. De gebruikerservaring is altijd consistent.

2. Beter inzichten

Onsamenhangende, incompatibele of ontoegankelijke gegevens zijn onbruikbaar. Data krijgen pas waarde als uw klant ze met elkaar in verband brengt. Dat lukt niet als ze verspreid staan over verschillende, geïsoleerde silo’s.

Met een datafabric kunnen bedrijven sneller beslissingen nemen omdat ze gegevens uit meerdere bronnen op één platform kunnen bekijken. Het fabric zorgt voor een ‘cockpit’ waarin alle data samenkomen.

3. Data beschermd en beveiligd

Om data met elkaar in verband te kunnen brengen, is natuurlijk een eerste voorwaarde dat ze altijd en overal beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld ransomware, datacorruptie of stroomstoringen kunnen die beschikbaarheid in gevaar brengen.

Een datafabric maakt het eenvoudiger om data te beschermen. Zo biedt NetApp als onderdeel van zijn Data Fabric-visie SnapCenter voor back-up en recovery van data. Uiteraard mogen gegevens ook niet in verkeerde handen vallen. NetApp beveiligt bedrijfsdata en klantgegevens met ONTAP Data Security.

4. Sneller compliant

Als data op verschillende plekken staan en bovendien ‘in beweging’ zijn, is het lastig om te bepalen of verwerkingen van die gegevens in overeenstemming zijn met wet- en regelgeving. Denk dan aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Doordat een datafabric alle gegevens samenbrengt in een cockpit, wordt het voor uw klant een stuk eenvoudiger om wet- en regelgeving na te leven. Met NetApp’s ONTAP-datamanagementsoftware is sneller duidelijk waar data staan, zijn persoonsgegevens sneller op te zoeken en is de toegang tot gegevens beter te controleren.

5. Sneller ontwikkelen

Datafabrics maken ook een snellere ontwikkeling van innovatieve toepassingen mogelijk. Een datafabric biedt developers namelijk een omgeving die voor ontwikkelaars prettig werken is en op die manier zorgt voor een korte R&D-lifecycle. De data van het productiesysteem die nodig zijn om een nieuwe release te testen, zijn zo snel beschikbaar.

Het zijn onder andere deze argumenten die ervoor hebben gezorgd dat de ontwikkeling van datafabrics een ‘toptrend’ is. En dat de markt voor datafabrics voorlopig nog met ruim 20 procent per jaar groeit. Daarmee is het ook voor u als partner een interessante groeimarkt. Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.

Terug naar Mediabibliotheek
  • Infrastructure