• 21 juni 2021

dHCI: 5 vragen over de evolutie van HCI

Onder andere Gartner dicht ‘disaggregated HCI’ ongekende eigenschappen toe. Het zorgt voor een grotere slagvaardigheid, lagere servicekosten en een grotere kans dat aan de serviceniveaus wordt voldaan. De technologie is in de Hype Cycle for Compute Infrastructure van Gartner dan ook ‘on the rise’. Maar wat is het eigenlijk?

Die vraag kunnen we niet beantwoorden zonder eerst deze vraag te stellen: wat is HCI?

HCI staat voor hyperconverged infrastructure. Zo’n infrastructuur is het beste te vergelijken met een ‘datacenter-in-a-box’. Dat kan een volledig geïntegreerde appliance zijn, maar het is ook mogelijk om HCI-software van bijvoorbeeld VMware te draaien op hardware naar keuze.

In de ‘box’ zit alles wat nodig is om een IT-landschap draaiende te houden: rekenkracht, networking en storage. Tot zover lijkt HCI op een converged infrastructure die rekenkracht, storage en networking eveneens samenvoegt in één oplossing. Bij een hyperconverged infrastructure zorgt een hypervisor echter voor een efficiënte aansturing van deze componenten en de verdeling van de hardware over de virtuele servers, storage en switches.

Wat zijn de voordelen van een hyperconverged infrastructure?

Het HCI-concept spreekt veel bedrijven aan. Gartner voorspelt dat in 2023 zeventig procent van de organisaties een vorm van hyperconverged infrastructure in huis heeft. In 2019 was dit nog minder dan dertig procent.

HCI biedt dan ook uiteenlopende voordelen. De installatie van een HCI-systeem is vaak een geautomatiseerd proces dat in minder dan een kwartier is af te ronden. Het netwerkteam heeft slechts één hyperconvergent systeem te beheren en onderhouden, en dat allemaal via één gebruiksvriendelijke beheerinterface. Een beheerder kan zonder de handleiding te lezen de software installeren en virtuele machine uitrollen. Daarnaast zijn HCI’s flexibel en schaalbaar. Het uitbreiden van de capaciteit is slechts een kwestie van het toevoegen van nodes.

Waarom is er dan toch een ‘evolutie’ nodig van het HCI-concept?

HCI is de ideale architectuur voor workloads met voorspelbare groei, waarbij rekenkracht en storage samen kunnen worden geschaald. Een hyperconverged infrastructure wordt echter niet aanbevolen voor bijvoorbeeld applicaties die een lage latency vereisen en te maken hebben met hoge I/O-snelheden.

In het tegelijk opschalen van rekenkracht en storage schuilt ook een nadeel, zeker als er sprake is van workloads met een onvoorspelbare groei en van applicaties waarvoor steeds andere hoeveelheden rekencapaciteit en opslag nodig zijn. Het toevoegen van een HCI-node betekent dat zowel de storagecapaciteit als de rekenkracht wordt uitgebreid, terwijl de organisatie wellicht alleen behoefte heeft aan extra opslag. De extra rekenkracht blijft dan onbenut. Vergelijk het met een T-shirt met te korte mouwen: bij een maatje groter vallen de mouwen misschien wel goed maar zit er weer onnodig veel ruimte rond het middel.

Hoe biedt dHCI hier een oplossing voor?

Disaggregated HCI voorkomt onderbenutting van storage of rekenkracht door deze twee zaken van elkaar te scheiden, en de nodes dus op te delen in kleinere stukjes. Hierdoor ontstaat een uiterst flexibel en schaalbaar platform waarbij storage en rekenkracht onafhankelijk van elkaar zijn te schalen. Dit maakt dHCI uitermate geschikt voor veeleisende applicaties zoals bedrijfskritische databases en datawarehouses.

Maar gaan met die ‘disaggregatie’ de voordelen van HCI niet verloren?

Nee, zeker niet. In de visie van bijvoorbeeld Hewlett-Packard Enterprise – een pionier op het gebied van dHCI – blijven de voordelen van een ‘hyperconvergent beheer’ behouden. Zo belooft HPE dat zijn Nimble Storage dHCI binnen vijftien minuten na installatie in het rack klaar is voor gebruik. Of zoals HPE het omschrijft: in vijftien minuten van rack naar app.

Beheerders hebben vanuit VMware vCenter binnen enkele minuten grip op de volledige infrastructuur. De capaciteit is bovendien beschikbaar voor gebruikers wanneer ze daar behoefte aan hebben.

HPE InfoSight zorgt bovendien voor een beschikbaarheid van 99,9999 procent. Deze AI-gedreven beheertool voorspelt welke resources nodig zijn voor de verschillende onderdelen en kan ook problemen voorspellen en helpen voorkomen. HPE Nimble Storage dHCI levert met andere woorden de eenvoud van hyperconverged zonder de beperkingen.

Meer weten over disaggregated HCI? Neem dan contact met ons op.

Terug naar Mediabibliotheek
  • Infrastructure