• 12 februari 2021
  • Author: Tech Data

Hybrid cloud vraagt om innovatief datamanagement

Grote kans dat uw klanten gebruikmaken van een hybride cloudarchitectuur, waarin on-premises infrastructuren worden gecombineerd met diverse cloudoplossingen. Maar hebben ze het datamanagement daar ook op afgestemd? Met een goed overwogen datamanagementstrategie halen ze meer uit de hybrid cloud.

De hybrid cloud kan op een overweldigende aandacht rekenen. Volgens onderzoek van TechTarget was het in 2020 de op één na meest toegepaste infrastructuur. In 2022 vult 90 procent van de bedrijven de infrastructuurbehoeften in met een mix van on-premises/dedicated private clouds, meerdere publieke clouds en legacy platformen, zo voorspelt IDC.

Deze populariteit is eenvoudig te verklaren. De hybrid cloud biedt een oplossing voor het beheer en de opslag van enorme datavolumes. En beantwoordt de behoefte aan snelle en eenvoudige toegang tot data, waarbij de juiste data altijd op het juiste moment op de juiste plaats staan. Of dat nu op een lokaal opslagsysteem on-premises is, in de private cloud of in de public cloud.

4 aandachtspunten

Dit laatste is zeker geen vanzelfsprekendheid. Want zijn data wel eenvoudig te verplaatsen, bijvoorbeeld van on-premises naar de public cloud? En zo ja, zijn de beveiliging van de gegevens en compliance en governance dan gegarandeerd? Het positief kunnen beantwoorden van deze vragen, vraagt om een innovatief datamanagement.

Een datamanagementstrategie voor de hybrid cloud moet onder andere met de volgende punten rekening houden:

1. Tiering

In een hybride wereld komen de veelgebruikte data meestal terecht op high-performance opslagmedia die bijna realtime toegang bieden tot de opgeslagen gegevens. Goedkopere opslagmedia en publieke clouddiensten zijn dan voor de gegevens die minder frequent worden benaderd, zoals archiefdata.

De storageoplossing van uw klant moet deze tiering wel eenvoudig mogelijk maken. Zo gebruikt Lenovo Amazons S3-protocol voor objectstorage om data die niet zo vaak worden gebruikt snel te verplaatsen naar een goedkoper opslagmedium. Deze optie is ingebouwd in de beheerconsole van Lenovo’s opslagsystemen uit de ThinkSystem DM Series.

2. Migraties

Een groot voordeel van de hybrid cloud is dat bedrijven de opslagcapaciteit snel kunnen opschalen in de public cloud, bijvoorbeeld bij een onverwachte uitbreiding van activiteiten. Of als ze de public cloud willen gebruiken voor disaster recovery.

Voorwaarde is dan wel dat gegevens eenvoudig zijn te verplaatsen. Compatibiliteit van gegevens moet zijn gegarandeerd. En bijvoorbeeld de block- en fileprotocollen die on-premises worden gebruikt, moeten ook in de cloud worden ondersteund. Het datamanagement moet hierin voorzien.

3. Integratie

In de multicloud moet uw klant vrij zijn om diensten af te nemen uit de public clouds van bijvoorbeeld Microsoft, Amazon, IBM en Google. Zo kunnen ze telkens weer een andere afweging maken op basis van onder andere features, prijs en performance.

De opslagsystemen van uw klant moeten dan wel integreren met die verschillende clouds. Bijvoorbeeld Lenovo biedt die openheid. De DM Series integreert uitstekend met onder andere Microsoft Azure, Amazon AWS, IBM Cloud, Google Cloud en Alibaba Cloud.

4. Security

Security moet een integraal onderdeel zijn van het beheer van data in de hybrid cloud. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van encryptie voor de vertrouwelijkheid van zowel de data ‘at rest’ als de data ‘in motion’. Maar ook aan de beschikbaarheid van data voor disaster recovery.

De oplossingen van Lenovo zorgen voor de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van data in de hybrid cloud. Ongeacht of die data nu on-premises of in de cloud staan, of ‘onderweg’ zijn.

Meer weten?

Uiteraard komt er bij een intelligent beheer van data in de hybrid cloud nog meer kijken dan deze vier punten. Zo moet een goed datamanagement zorgen voor een hoge input/output operations per second (IOPS), lage latency en een kostenefficiënte opslag van data.

Benieuwd hoe de opslagsystemen uit de ThinkSystem DM Series en een reeks clouddiensten van Lenovo hieraan bijdragen? Wij vertellen u er graag meer over.

Terug naar Mediabibliotheek
  • Cloudmigratie