• 21 januari 2021

NetApp StorageGRID: zo beheert u ongestructureerde data

Met NetApp StorageGRID kunnen uw klanten grote hoeveelheden ongestructureerde data opslaan en beheren. Ongeacht waar die data staan. Tijdens het virtuele evenement NetApp INSIGHT Digital demonstreerde NetApp hoe met StorageGRID ook de performance en de datasecurity zijn te garanderen.

De hybride cloud, waarin de private cloud, public cloud en on-premises systemen worden gecombineerd, is voor steeds meer organisaties de standaard. Volgens Gartner maakte 72 procent van de bedrijven in 2018 al gebruik van zo’n hybride cloudmodel. Dat percentage is inmiddels achterhaald. Zo ging het volgens Cloud Kinetics eind 2020 al om 75 procent van de bedrijven.

De populariteit van de hybride cloud zorgt er ook voor dat data op steeds meer plaatsen terechtkomen. En dat terwijl de hoeveelheid ongestructureerde data – die geen specifiek format volgen – al jaren explosief groeit. Volgens Gartners Magic Quadrant for Distributed File Systems and Object Storage bedraagt de groei jaarlijks tussen de 30 en 60 procent. Aan IT-teams de uitdaging om ervoor te zorgen dat die enorme hoeveelheden ongestructureerde data altijd snel beschikbaar zijn voor de applicaties die in gebruik zijn, ongeacht waar die data staan.

Objectstorage

Deze uitdaging wordt steeds vaker getackeld met objectstorage waarbij data worden opgeslagen in kleine ‘eenheden’ (de objecten). Elk object krijgt daarbij een unieke sleutel toegewezen waarmee een object snel is terug te vinden. Developers kunnen deze objecten rechtstreeks aanroepen middels een RESTful API. De S3 API van Amazon Web Services is uitgegroeid tot de standaardmethode voor het opslaan en opvragen van data in ‘objectstores’.

Waar traditionele opslagsystemen data vaak organiseren in een bepaalde hiërarchie van mappen en bestanden, heeft objectstorage juist een heel platte structuur van containers en de objecten die ze bevatten. Die platte structuur maakt objectstorage bijna oneindig schaalbaar. Uitbreiden van de capaciteit is een kwestie van het toevoegen van speciale hardware of containers. Lage kosten en hoge beschikbaarheid zijn andere voordelen die vaak worden genoemd.

Software-defined

Maar de inzet van objectstorage is niet zonder zorgen. Zijn de data wel veilig? En is de performance wel te garanderen als data zowel on-premises als in de cloud staan? Het zijn vraagstukken waar storagespecialist NetApp zelf ook voor stond toen het StorageGRID intern uitrolde.

NetApp StorageGRID is een software-defined oplossing voor objectstorage die standaard object-API’s ondersteunt, zoals de S3 API en OpenStack Swift API. Workloads hebben hiermee toegang tot data die in de public cloud, in een datacenter of op een remote locatie staan. Met metadatagedreven object lifecyle policies kunnen gebruikers meerdere serviceniveaus creëren, waarmee zaken als security, performance en kosten in meerdere regio’s worden geoptimaliseerd.

Usecase NetApp

NetApp maakt zelf gebruik van StorageGRID om er onder andere voor te zorgen dat gebruikers van de klantgerichte applicatie NAFU altijd een optimale ervaring hebben. Met NetApp Authenticated File Upload moet het voor deze klanten mogelijk zijn om vanuit de browser grote bestanden tot 800 GB te uploaden, ongeacht waar ter wereld zij zich bevinden.

Voor een optimale gebruikerservaring maakt NetApp onder andere gebruik van multi-part upload, zodat grote bestanden niet in één keer over een verbinding gaan. Maar er is ook een belangrijke rol weggelegd voor StorageGRID. Tijdens NetApp INSIGHT Digital gaf Senior Storage Engineer Ken Lee een inkijkje in hoe NetApp deze oplossing heeft uitgerold. Daarbij deelde hij enkele tips met het publiek:

1. Begin klein

“De beste manier om met StorageGRID van start te gaan, is met statische oftewel gearchiveerde data”, aldus Lee. NetApp koos ervoor om als eerste een back-upomgeving – bedoeld voor compliance met Sarbanes-Oxley – te migreren van tape naar een StorageGRID.

2. DMZ voor security

“Het corporate StorageGRID staat in ons interne bedrijfsnetwerk, en onze securityprofessionals zouden het niet toestaan als we dat grid zouden gebruiken voor internet-facing activiteiten”, legde Lee uit. “Daarom hebben we een DMZ-grid ingericht. Met CloudMirror verplaatsen we de geüploade data van het DMZ-grid naar het corporate grid.”

3. Hybride storage

Om ook gebruikers in Europa een optimale ervaring te bieden, richtte NetApp een klein StorageGRID in Amsterdam in. Daarnaast maakt het gebruik van AWS S3-objectstorage voor het uploaden van files. “Met NetApp CloudSync verplaatsen we de files naar ons StorageGRID waarna we de files verwijderen van AWS S3 om de kosten laag te houden.”

De volledige presentatie van Lee is hier terug te vinden. Het is een mooi voorbeeld van hoe u ongestructureerde data opslaat, beheert en optimaal beschikbaar houdt. Meer weten over NetApp StorageGRID? Onze experts staan voor u klaar.

Terug naar Mediabibliotheek